dimarts, 27 de desembre del 2011

Tancament del bloc

Fent una balanç de tot el que hem fet durant aquest semestre, la diferència entre el que sabia i el que sé ara és impressionant.

La descoberta de totes les possibilitats que Google m'ofereix i no coneixia m'ha facilitat molt la feina. Ara pràcticament ja no utilitzo ni el Word ni el Power Point, sinó que utilitzo el Google Docs. Em permet continuar fent treballs des de qualsevol ordinador, i ja no m'he de preocupar de portar un pen(que a vegades no són compatibles amb segons quins ordinadors, es trenques, en perden...).
A l'hora de fer treballs en grup també ha sigut una gran ajuda. A la classe hi ha molta gent que no viu a Barcelona, i el que de poder fer treballs en grup amb el Google Docs ens ha facilitat molt la feina. Ja no ha calgut quedar ni fer viatges amunt i avall.

El Google Reader  també has estat grans descobriments, ja que m'han permès organitzar i emmagatzemar la informació sense la necessitat d'imprimir-la ni haver d'apuntar les pàgines web que m'interessaven.

Ara, el navegador que utilitzo és el Mozilla Firefox. Abans utilitzava l'Internet Explorer, però he descobert que el Firefox m'ofereix un ventall de possibilitats molt més gran que cap altre navegador. Puc fixar quines pestanyes vull que s'obrin cada vegada que començo a navegar, té un corrector ortogràfic molt fàcil d'instal·lar (que ha sigut molt útil a l'hora de fer les entrades al Bloc, ja que no ho havia d'escriure primer en el Word i després passar-ho al Bloc).

He descobert també, el CMap Tools i el Gimp, programes que no coneixia i que ara utilitzo de tant en tant; i he après com penjar enllaços, vídeos, fotografies, a afegir RSS, a etiquetar i a seguir altres Blocs.

La realització del Bloc ha portat bastanta feina, ja que era un treball constant que hem hagut d'anar fent durant tot el semestre. Cada vegada se m'ha fet més fàcil utilitzar-lo, ja que cada vegada sabíem més coses sobre els blogs i com utilitzar-los.
M'agradaria poder continuar fent el bloc, mostrant les experiències que vivim durant els quatre anys que ens queden i així poder recordar tot el que hem anat fent.

dijous, 22 de desembre del 2011

Recursos educatius

La pràctica compartida del Xtec és un espai de referència adreçat els mestres i a les escoles, ja que hi ha diferents continguts d'interés.
Per poder accedir es fa a partir de la llista de l'esquerre ( llista de competències ).

Els projectes en xarxa són projectes interescolars, on també, qualsevol escola es pot adreçar o crear un projecte. Aquests són projectes internacionals, la qual cosa permet la socialització amb altres països i cultures a través de vídeos, imatges... Sempre amb un coordinador del projecte, el qual assoleix els objectius d'aquesta pràctica.

Les webs de centres són una mena de directori d'espais webs educatius ( espai web d'escoles ). Algunes escoles utilitzen aquest espai web per tal de publicar els treballs dels nens/es, comunicar-se amb els pares, penjar fotografies (webs dinàmiques), etc.
Cal destacar que no totes les escoles tenen aquesta web, ja que depèn del coneixement del professorat.

Les revistes escolars també les podem trobar en versió de paper, però a nivell digital ens permet gastar menys diners, posar àudios, vídeos, etc. Ens dóna una mostra de diverses revistes que es realitzen a Catalunya.

El Butlle Tic és un blog de temàtica tecnològica i educativa ( Tic i educació ). Podem trobar articles d'opinió, del diari, etc. Però sempre relacionat amb la tecnologia educativa.

XTECRàdio El projecte XTEC Ràdio neix amb la voluntat de fer de la ràdio un mitjà de comunicació escolar dins dels centres educatius, entre els diferents centres i el seu entorn. Els seus objectius són promoure l'ús de la ràdio a tots els centres educatius de Catalunya, posar a l'abast un instrument per fomentar l'ús de la llengua parlada i escrita en general i el català en particular, com un instrument de comunicació; dotar els centres educatius d’una eina per aprofundir en el coneixement de com fer ràdio, generar un model de ràdio de qualitat com a contenidor dels programes elaborats en els centres educatius i difondre per Internet a través de la XTEC Ràdio els programes elaborats pels infants i joves dels centres.


Bloc de l'Edu3.cat és un espai web des del qual podem veure o escoltar programes de televisió o ràdio elaborats per la corporació catalana de mitjans audiovisuals, es a dir, molts programes transmesos a la televisió també acaben publicats a la web.
Els recursos que trobem en aquest blog són les novetats de l'Edu3.cat.


De les Tic a les Tac:
Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) estan induint un accelerat procés de canvi social en tots els àmbits de la nostra vida: les relacions, el treball, l’aprenentatge...
El propòsit d'aquest Bloc, es el d'aportar elements per a la innovació educativa, des de la perspectiva pedagògica de les tècniques de l'aprenentatge col·laboratiu i la creació de coneixement en xarxa (TAC).

Edu365.cat és un espai web de recursos educatius adreçats a tots els alumnes d'Infantil, de Primària, de la E.S.O., de Batxillerat i de Formació Professional.
Podem trobar diversos exercicis, jocs, activitats...

TERRITORI / IDENTITAT

PREZI Durant una de les primeres classes que vam fer de Comunicació oral, escrita i digital ens van explicar que per parelles o trios hauríem de preparar un treball sobre "el territori i la identitat.
"Territori? Identitat? a què us referiu amb això?" va ser el primer que vaig pensar. En un principi, vaig deixar la idea en un racó, perquè no acabava d'entendre què era el que volien.
Un cop format el grup, la Neus, la Alba  i jo ens vam posar a pensar sobre el tema,
i vam arribar a la conclusió que el tema podia ser tractat de maneres molt diverses.
Després de pensar durant uns dies i de fer una "pluja d'idees" vam arribar a la conclusió que volíem que el nostre treball tractés sobre Bellver de la Cerdanya, un poble que tenim amb comú, cada una per una raó diferent.
En un principi vam encetar el tema de Bellver d'una forma incorrecta, ja que en parlàvem amb una forma molt teòrica, però a mida que el vam anar fent vam fer-ho d'una forma molt personal, de el que aquell poble ens transmetia, dels records que hi teníem, de la identitat que ens formava aquell paratge...

Aquí us deixo el power point que vam fer en format Slideshare:

Durant la exposició oral, tot i que ho havíem assajat moltes vegades, jo estava molt nerviosa. Portàvem un guió per a poder anar seguint el fil de la presentació i havíem fet una repartició dels papers. Vam procurar que el més important de la nostra exposició fos el que nosaltres dèiem, i no pas el Power Point, per això l'hem utilitzat només com a un suport de les nostres explicacions.
Durant la presentació també vam procurar tenir un bon to de veu i gesticular el màxim possible, també perquè la nostra exposició tingués originalitat vam fer una mica de teatre en la forma de dir les coses, i aquest aspecte crec que al públic va arribar.

L'experiència va estar bé, ja que és un treball que se'ns ha permès fer amb molta llibertat.

També hem fet un prezi per utilitzar diferents tècniques de presentar contingut.

dimecres, 7 de desembre del 2011

Bon comunicador

Des de les assignatures de COED i GTIC, des de principi de semestre els professors Rosa Soler i Jordi Simón ens van dir que havíem de triar un bon comunicador i seguir-lo en tot el que fa. Nosaltres l' Elena Pérez, la Mary, la Clara, el Raúl, la Alba i jo vam escollir en Víctor Amela, tots plegats creiem que és un bon comunicador per les següents raons:
  • transmet confiança.
  • utilitza l'humor com una tècnica d'aproximació al públic.
  • utilitza el llenguatge col·loquial sense emprar paraules massa tècniques.
  • utilitza amb molta freqüència la ironia per tractar temes de molta importància, sap com utilitzar-la de forma que aquesta mateixa ironia no tregui importància al que diu.
  • la postura corporal, gestos i actitud que adopta ens els seus discursos i intervencions transmet seguretat fent molt creïble el que diu.
  • Parla d'una forma molt natural, de tu a tu.
  • Ha escrit diversos llibres com Paraules d'amor i  La televisió espectacle.
  • Actualitza el seu Twiter, Facebook i bloc diàriament.
  • Participa sovint com a col·laborador al programa Arucitys.
  • És fàcil trobar diferents conferencies o xerrades realitzades per ell mateix penjades en el seu bloc.
  • Penja al seu bloc les seves intervencions fetes a la ràdio RNE i RAC 1.
  • És un dels autors de la contra de la Vanguardia.
Cal dir que des del moment que ens vam fer seguidors d'en Víctor Amela, molt amablement i de forma desinteressada ens envia totes les actualitzacions al nostre gmail.

A continuació us deixo el link del bloc que hem creat on hem deixat constància del nostre seguiment:
bloc seguint en Víctor Amela

Una cosa que trobo interessant de destcar en aquest treball col·laboratiu, és que en Víctor Amela ens va nombrar al seu propi bloc, aqui teniu l'enllaç:
En Víctor Amela ens ha nombrat al seu bloc


A més a més hem fet un glog d' en Víctor:














També un prezi, us animo a que entreu al nostre bloc i feu una ullada, es força interessant.

dijous, 1 de desembre del 2011

Fluxogrames- eines de suport al pensament

  • Un fluxograma és la representació gràfica de la seqüència d'activitats d'un procés. 
  • Utilitza un conjunt de símbols  per representar les etapes del procés:
                    - Límits: símbol per identificar el inici i el dinal de un procés.
                    - Operació: representa una etapa del procés.
                    - Document: simbolitza el document resultat de la operació respectiva.
                    - Decisió: representa el punt del procés on s'ha de prendre la decisió.
  • s'utilitza per: 
             - Entendre un procés i identificar les oportunitats de millora de la situació actual.

- Dissenyar un nou procés, incorporant les millores (situació desitjada).

- Facilitar la comunicació entre les persones involucrades en el mateix procés.

- Divulgar, en forma clara i concisa, informacions sobre processos.

Una bona eina per fer fluxogrames és  Gliffy: 
Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.

A continuació us deixo la activitat que havíem de realitzar: 

- crear a Gliffy un diagrama de flux que representi l'acció travessar una cruïlla on hi ha semàfors
- exportar-ho a jpg  
- els resultats


Glogster- creació de posters

Avui dia 1 de desembre, a la classe de GTIC em començat la sessió amb el Glogster una eina que serveix per crear pòsters interactius, aquests ens transmeten emocions i també idees.
Els avantatges que té són:
  • es poden ficar textos amb barra de desplaçament
  • es poden ficar vídeos
  • hi ha àudio
A continuació us deixo la meva experimentació amb aquest programa:

Crear un mapa conceptual - CmapTools

Avui dia 1 de Desembre a la classe de GTIC em treballat com construir mapes conceptuals que és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.
La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Alhora de crear un hem de:
  • fer una llista i ordenar-la
  • cercar els connectors
  • dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent
Un dels programes més coneguts per la realització d'aquests mapes conceptuals és:  CmapTools.

Havíem de crear un mapa conceptual a partir del següent text:
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.


RESULTAT:

Treball simfònica

TREBALL SIMFÒNICA

dissabte, 26 de novembre del 2011

Classe de recitació

Ahir, dia 25 de Novembre, la classe de COED va estar dividida en dues parts; la primera hora va ser dedicada la recitació de poemes i la segona al visionat de blocs.
Pel que fa la primera part de la sessió, la nostre mestre, la Rosa Soler, abans de que comensessim a recitar els nostres poemes que anteriorment habiem seleccionat, vam fer tècniques de relaxació que consistien en agafar i treure aire suaument, posar-nos en una posició correcte, no xerrar amb el company...
Cal dir que els resultats de les recitacions van ser un èxit, es va veure un gran nivell. Després d'haver recitat havíem de fer-nos una auto-avaluació del que havíem fet tenien en compte la entonació, el control dels nervis, la gesticulació, la articulació, la vocalització, entre d'altres.

Pel que fa la segona part de la sessió va fer el visionat de blocs, en el qual van sortir dues companyes a exposar el seu bloc, ens va servir ja que així sabem de quina forma podem millorar els nostres. Alguns dels aspectes que es van destacar per a millorar els blocs són:
- s'ha de contextualitzar
- posar noms i cognoms
- ha de ser descriptiu
- s'ha de deixar constància de la feina feta fora de classe
- s'ha de aportar el que aprenc
- fer aprofundiments
- fixar-nos en la ortografia.

Com a conclusió d'aquesta classe, ha estat una classe enriquidora, m'he superat a mi mateixa al recitar un poema davant d'un auditori i he sabut controlar els nervis de la millor forma possible.

Prezi, una altra forma de fer una presentació

El dia 24 de Novembre, a la classe de GTIC el mestre Jordi Simón ens va parlar del Prezi, que serveix per fer presentacions, exposicions en la qual podem interactuar amb els alumnes.
A diferència del Power Point que està format per diapositives, aquest es basa en un espai blanc on es van colocant els diferents elements, amb aquesta forma de presentar no intento transmetre ningun contingut rere l'altre.
Amb aquesta eina de treball tenim la opció de guardar-la però ho guarda en un entorn on-line, per tant ens hem de fer usuaris.
Les característiques de PREZI són les següents:
  • És un entorn de treball on-line
  • És gratuït i té una versió educativa
  • Podem editar/compartir col·laborativament
  • Tenim diferents modalitats de privacitat. Per exemple podem copiar i modificar prezis d'altres persones
  • És un entorn multimedial
  • Podem treballar a partir de metàfores visuals
  • Permet mostrar plans generals i focalitzar en parts concretes
  • Els frames ens permeten definir parts
  • El path permet estructurar l'ordre dels frames
  • En prezi treballem sobre un espai en blanc. No hi ha diapositives com en PP
  • El seu ús és senzill
  • Prezi treballa amb tecnologia flash
  • Solament podem canviar la plantilla però no el tipus de lletra o el fons.
A continuació us deixo un exemple de PREZI fet per mi, el tema és: Què és el Prezi?



dimarts, 15 de novembre del 2011

SETMANA D'ACTIVITATS EXTRAORDINARIES

sae                                                           

dilluns, 14 de novembre del 2011

Poesía: Tragèdia d'una coma- Gianni Rodari

El divendres passat a COED, la Rosa va començar la sessió amb el poema que us deixaré a continuació.
La mestre va optar per no fer el que havia planejat, i vam ajuntar-nos per grups i vam pregunta-li els dubtes sobre els treballs que hem de dur a terme en l' assignatura de COED i de GTIC.

Tragèdia d'una coma- Gianni Rodari
Hi havia una vegada
una pobra coma
que per culpa d'un escolar
poc atent
va anar a parar al lloc d'un punt
d'una redacció eloqüent.
La pobrissona, tota sola,
havia d'aguantar el pes
de cent paraulasses,
algunes inclús amb accent.
A l'últim, eslcafada,
va morir allà mateix
de l'atroç cansament.
Va ser enterrada
sota una creu
pel llapis vermell
del mestre,
i enlloc de crisantems commemoratius
va tenir un ramellet
de signes admiratius.

dissabte, 12 de novembre del 2011

Pràctica Movie Maker

A la darrera classe de GTIC, vam treballar el llenguatge audiovisual través del vídeo. El que ens va quedar clar és que utilitzem aquest llenguatge per expressar-nos, per transmetre emocions.
La sessió va consistir en que havíem de treballar amb el programa WINDOWS LIVE MOVIE MAKER i havíem de:
  • agafar el vídeo de les imatges de Blanquerna
  • retallar-lo de manera que duri 1 minut
  • Posar-hi una banda sonora
  • Aplicar-hi transicions i efectes.
  • Posar-hi un títol d'inici, un de final i algun a sobre les imatges
  • Gravar-ho en format WMV qualitat DVD
    • Pujar-lo al youtube
    Passos a seguir en aquesta activitat:
    1. Guardar en una mateixa carpeta tots els elements que volem utilitzar en el vídeo ( imatges, so...)
    2. Una vegada m'he descarregat el programa, l'obro i arrossego el vídeo al editor.
    3. Vaig a la pestanya editar i he anant dividit el vídeo amb les parts que jo volia.
    4. Perquè totes les parts quedessin més lligades i amb un sentit lògic i coherent he posat animacions.
    5. Com en el meu vídeo passa d'un lloc a un altre, he fet servir els efectes visuals que són molt útils.
    6. Pel que feia el so del vídeo l'he posat en silenci i he anat a la pestanya de inici i he clicat a afegir música per ficar el so que jo volia que estigués en el vídeo.
    7. Per anar ficant subtítols a cada imatge, vaig a inici i clico al botó llegenda.
    8. Com a últim pas en l'edició del vídeo vaig a inici també i poso el títol al principi i els crèdits al final.
    9. Per acabar guardo la pel·lícula, escolleixo el format que vull (en format WMV qualitat DVD) i el penjo al web YOUTUBE.
    RESULTAT:  

    TOT POT CANVIAR SEMPRE

    A continuació us deixo el poema que recitaré per l'assignatura de COED.

    TOT POT CANVIAR SEMPRE

    Serà com ara:
    bosses, papers, sabates, roba
    pertot arreu
    i la maleta, encara buida,
    damunt del llit. 

    Serà com ara:
    somnis, amics, l'amor, els llibres,
    tot a mig fer.
    I faltaran només minuts
    per la sortida.


    Referència:  De Pel viure extrem (1985), Jaume Sobirana
                            http://www.jaumesubirana.com/poesia.html
                            Jaume Sobirana, any de naixement:  1963.

    dimarts, 8 de novembre del 2011

    Exposició fotogràfica

    Avui a la classe de COED de grup mitjà, la sessió ha consistit en penjar totes les fotografies de cadascú de nosaltres al voltant de tota la classe i comentar cadascú la seva davant dels companys.


    Tot seguit us deixo la exposició oral de la fotografia i la descripció.

    EXPOSICIÓ ORAL: 

    En aquesta imatge podem veure la Alba sobre un fons negre. He volgut fer la fotografia fosca, ja que així els aspectes que volia destacar, que eren la Blackberry  i la seva cara.

    Per una banda he destacat la Blackberry de color verd que contrasta amb el fons negre perquè és un tret que li és característic a ella, tal i com parlo en la descripció, per això el peu de fotografia és el següent: Ella i la seva inseparable companya, la Blackberry. Per l'altra banda volia que es remarqués el seu rostre somrient, ja que és una persona alegre.

    Pel que fa el marc de la fotografia l'he escollit taronja clar pel fet de que crea un gran contrast amb el la foscor de la foto.


    DESCRIPCIÓ:

    ELLA

    diumenge, 6 de novembre del 2011

    Les presentacions de power point i els seus elements

    Les presentacions són un element molt útil per expressar idees, transmetre informació de forma clara i concisa davant d'un grup de persones.
    Una presentació està formada per una seqüència de diapositives. Tota diapositiva està formada per un conjunt d'elements que serveixen per reforçar l'exposició de una idea fent-la més atractiva.
    Aquests elements són:
    • Les diapositives: és el pilar d'una presentació, formades per objectes (textos, imatges..).
    • Les transicions: efecte visual i sonor que s'estableix entre diapositiva i diapositiva.
    • Les animacions: són l'efecte visual o sonor que s'estableix als objectes i que pot implicar l'entrada i la sortida.
    • Les accions: es duen a terme quan fem clic al ratolí o simplement el passem per sobre d'un objecte.
    A continuació us deixo un vídeo que he trobat força interessant per saber més sobre les presentacions:

    Comunicació digital

    Aquest divendres la Rosa va començar la sessió amb una poesia de Gianni Rodari titualada "Tràgedia d'una coma."
    En la primera part de la classe ens va posar un vídeo de un catedràtic, de Guillermo Orozco que parlava sobre la comunicació digital.
    Les conclusions que vam extreure van ser:
    • La incorporació de lo digital va més enllà de la simple pantalla, de les receptes, sinó que també té enfocaments pedagògics.
    • La imatge és el suport de lo escrit.
    • No em de ser urusaris i prou, hem de ser uns usuaris crítics.
    • Actualment se'n fa un ús intel·ligent en algunes escoles, per tal de que arribi a totes i no es quedi en "algunes" i que els nenes siguin competents en la tecnologia audiovisual s'hi ha de fer un enfocament.
    • Hem d'aconseguir que es faci exponencial ment, no com a complement sinó que formi part de la nostra vida diària.
    • La comunicació audiovisual ens arriba a partir de la vista, de l'oïda i de la comunicació escrita. Aquests sentits s'han d'entrenar per anar adquirint la competència audiovisual.
    Us deixo un vídeo d'en Guillermo Orozco en el qual també parla de la comunicació digital.

    La segona part de la classe va ser molt dinàmica i va consistir en que ens va posar anuncis de televisió i els anàvem comentant a partir de una pluja de idees, les sensacions que ens transmetien, el tractament de la llum, l'acció que ens transmet, el ritme, la veu i el missatge.

    Anunci de televisió: text argumentatiu per excel·lència ja que et vol persuadir, canviar d'opinió..

    Un exemple de un anunci i del anàlisi que vam fer va ser un del cotxe Golf Wolsvaguen.
    • associa el producte amb tenir èxit.
    • acció que ens transmet: actuar en funció d'alguna cosa.
    • llum: fosc, blanc i negre (ens aporta serietat, fa treure matissos)
    • música: no té un paper rellevant, és d'acompanyament, sóna un piano i un violí ( és melancòlic, elegant).
    • ritme: constant
    • missatge que ens vols transmetre: tots necessitem alguna cosa en que confiar. 
    S'ha de saber veure el missatge subliminal

    No tinc la possibilitat de penjar el anunci, ja que no el trobo a la xarxa, de totes maneres us deixo un altre que vam veure a classe:

    Estrucutura del discurs

           "digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat"

    En un discurs es segueix sempre una estructura:

    En primer lloc apareix la introducció (digues de què parlaràs) en què es presenten el tema i els objectius, en aquesta part hi ha expectativa, es important saber mantenir l'atenció del públic.
    En segon lloc apareix el desenvolupament (parla'n), en què es transmeten les informacions en un cert ordre lògic, freqüentment el nivell d'atenció baixa, cal motivar amb tècniques (humor, etc..).
    Per finalitzar apareix la conclusió ( digues de què has parlat)  que què es fa una síntesi final i es tanca el discurs.

    INTRODUCCIÓ

    "Allò que comença bé ja està mig acabat"

    1. Per dos raons:En el públic: capta l'atenció i crea l'expectació necessària per mantenir-la.
    2. En l'orador: aporta recursos en un moment que sol generar inseguretat: el principi de qualsevol intervenció.
    Fórmules introductòries:
    Podem començar de formes diferents.
    • definició: Breu comentari sobre el títol del tema.
    • Presentació d'objectius: Explicitar-los motiva i centra l'atenció dels oients.
    • Presentació del guió: Molt apropiat per a discursos expositius i per a sessions pràctiques.
    • Preguntes: Una manera d'anticipar-se.
    • Lectura mental: Esmentar algunes preconcepcions que hipotèticament té l'auditori.
    Prohibit:
    • No excuses ( ex: no m'allargaré molt...).
    • No brevetat.
    • No castellanismes si el discurs és en català.
    • No explicar alguna cosa que no portaré a terme.
    • No modèstia ( no donar les gràcies..).
    Consells:
    • Documentació: mostrar alguna noticia o dades recents. Cal escollir-ne de senzilles i fàcils.
    • Afirmació provocadora: Donar una opinió atrevida, una dada espectacular...
    • Anècdota: historieta ben escollida o una anècdota personal, amb certa intriga i que condueixi al tema; breu i relacionada amb el tema.
    DESENVOLUPAMENT:
    S'ha de seleccionar i ordenar les idees segons l'objectiu del discurs:
    Per a informar: estructura descriptiva i estructura cronològica.
    Per a convèncer: estructura inductiva on hi ha informació de casos concrets per a arribar a la idea general que explica tota la informació anterior i que funciona com a conclusió. Va de lo específic a lo general.
    En en capítol 7 del llibre de Com parlar bé en públic? ens hi parla amb més deteniment.

    CONCLUSIÓ:
    • Té unes funcions bàsiques: tancar el discurs, sintetitzar les idees principals i oferir una visió global del missatge, deixar una bona impressió dinal en les persones que han escoltat.
    • Té un efecte determinant en la fixació de continguts.
    En la conclusió és on es crea la imatge que els oradors s'emportaran del orador.

    Fórmules de tancament:
    • repetir la introducció
    • resumir els punts principals
    • invitació a l'acció
    • anunci d'un esdeveniment futur
    • promesa
    • apel·lar els sentiments (connectar directament amb les emocions del públic)
    Una vegada finalitzada l'explicació de l'estructura d'un discurs, també hem de tenir molt en compte i ficar-hi molt el ull ala llengua del discurs expositiu, ha de ser:
    • neutra, precisa i accessible
    • no fluïda per a la prosa escrita o tècnica
    • cal oferir definicions dels termes més especialitzats o abstractes
    • són necessaris: connectors lògics que cohesionin el discurs: perquè, per tant... també marcadors textuals: en primer lloc...
    Amb tots aquests aspectes que acabo de destacar, tenim totes les eines per fer un gran discurs en que l'auditori es quedi amb les ganes de seguir-nos escoltant.

    dilluns, 31 d’octubre del 2011

    Lectura "Vídeo y Educación”

    Lectura del primer capítol del llibre “Vídeo y Educación” de Joan Ferrer vam elaborar aquest quadre per diferenciar l'hemisferi esquerre del dret.


    Hemisferi esquerre
    Hemisferi dret
    Controla la part dreta del cos
    Controla la part esquerra del cos
    Treballa d’una forma més racional
    Treballa d’una forma més sensorial
    Li correspon el desenvolupament lineal, lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)
    Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)
    Més sensibilitat per tot el que és visual.
    Més sensibilitat per tot el que és acústic.
    És el dominant, intel·lectual i analític
    És el secundari i del repòs.
    Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts, conceptes...
    Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

    dimarts, 25 d’octubre del 2011

    Propostes d’ús creatiu i multimedial del PowerPoint

    1. Substituir les diapositives tradicionals de fotografies:
    • Això ho farem creant una presentació amb una diapositiva central que contingués una miniatura de totes les fotos i que al clicar a sobre s'obrís una nova diapositiva amb la foto en qüestió ampliada.
    • Caldria acompanyar tot plegat d’una sèrie de botons per poder anar i tornar de les diferents diapositives i facilitar així la bona navegació per la presentació.
    • ASPECTE INNOVADOR: accés aleatori a qualsevol imatge, flexibilitzar el discurs depenent dels interessos dels alumnes.
         2. Crear enllaços de sons i melodies entre textos escrits en una diapositiva
    • Ens permeten tenir un accés aleatori i instantani a un repertori.
         3. Ens pot servir per crear material escrit
    • No té limitacions, com una pàgina de text.
    • El ús és per part del professor com per part del alumne.
    • Més facilitat per crear esquemes.
          4. Creació de diapositives amb preguntes i enllaços a diapositives amb les respostes correctes
    • Hi ha una interacció del grup.
    • Podem ficar alguna trampa en alguna diapositiva i que els alumne la trobin.
          5. Demanar als alumnes un treball concret fet amb power point
    • Posar èmfasi a les limitacions del text que cal posar en cada diapositiva.
    • L'alumne ha de sintetitzar els conceptes.
          6. Tasca de creació conjunta
    • Tenir una diapositiva de PowerPoint preparada amb tot una sèrie d’elements i entre tots anar-los
      col·locant en el lloc corresponent.
          7.  Fer servir el PowerPoint com si d’una pissarra en blanc es tractés.
       
          8. No cal portar les presentacions completament acabades a classe.
    • És positiu construir-les de forma col·lectiva.
          9. Amb el PowerPoint podem crear art
     
         10. Programes de presentacions els podem utilitzar com ara els baguls dels contistes
    • On apareixen tots els objectes que farem servir per explicar els contes.
         11. Funció motivadora del vídeo a l’escola
    • Un joc suggerent d’imatges i músiques triades amb una finalitat concreta i muntades amb PowerPoint a manera de seqüència té les mateixes capacitats comunicatives que un fragment de vídeo.
         12.  Una diapositiva de PowerPoint pot ser entesa com una maquina de recollir idees.

    INFORMACIÓ EXTRETA DE: http://pers.blanquerna.url.edu/jordisimon/doc1302a.pdf

    Pràctica de retallar, escalar i retocar una imatge.

    Aquesta pràctica l'hem realitzar a partir del programa Gimp.

     - Per començar l'activitat hem desat una imatge original al nostre ordinador.
    imatge original
    -  Retallar un fragment de la imatge original.
       com es fa? 
    1. Clico al botó d'arxiu
    2. Seguidament al botó de nou
    3. Selecciono la carpeta a on tinc desada la imatge i selecciono aquesta.
    4. Vaig a la caixa d'eines
    5. Clico al icona de cúter (situat a la columna 3 - fila 4)
    6. "Arrastrant" creo el quadre que jo vull retallar i clico la tecla enter.
    7. Quan hem surt el retall, vaig a arxiu, desar com, i la deso al meu ordinador.
    resultat: imatge retallada

    - Escalar: reduir el nombre de píxels del conjunt de la imatge
    com es fa?
    1. Clico al icona de imatge
    2. Clico a escalar
    3. M'apareix una finestra anomenada "escalar la imagen"
    4. M'hi fixo a: mida de la imatge, a la seva amplada canvio el numero que hi apareix i fico 650, observem que espontàniament se'ns canvia el numero de l' altra que tenim a sota d'aquest, em de clicar al botó que està a la dreta al mig d'aquests dos.
    5. Cliquem a: escala
    6. Desem la imatge resultant
    7. Posteriorment ens surt una finestra anomenada "guardar como JPEG", veiem una barra horitzontal que es per retocar la qualitat ( contra més gran sigui el número més qualitat tindrà, contra més petit sigui el número menys qualitat tindrà la imatge).
    8. Desem de dues maneres aquesta imatge: amb qualitat 93 (bona) i amb qualitat 8 (dolenta) 
     resultat: imatge escalada (bona qualitat)                        




    resultat: imatge escalada (mala qualitat)




    - Retocar: treure un element de la imatge
    com es fa? 

    Primera forma:
    1. Vaig a la finestra de caixa d'eines
    2. Clico a la eina de selecció de rectangles ( la primera de totes) 
    3. Faig un rectangle a aquella part de la imatge que vull retocar, en el meu cas ha estat la caixa elèctrica del fons que està situada a la paret de rajoles. 
    4. Quan he seleccionat la part que vull retocar, arrastro a formant un rectangle de la part que vull substituir fent ctrl c (copiar) i després clico la part que vull retocar amb la tecla ctrl v (pegar).
    5. Una vegada fet aquests passos deso la imatge. 
     resultat: imatge retocada (caixa elèctrica)


    Segona forma:
    1. Vaig a la finestra de caixa d'eines
    2. Clico a la eina de clonat (penúltima fila, tercera columna)
    3. Clico sobre de la zona que vull retocar (en aquest cas el collaret de la segona dona que apareix a la imatge) amb la tecla ctrl c una estona i vaig clonant.
    4. Deso la imatge.
     resultat: imatge retocada (collaret segona dona començant per la nostra esquerra)

    Conceptes bàsics de la imatge digital

    - Mapa de bits:
    És aquella imatge que es composa en una àrea rectangular a partir d'una matriu de punts anomenats píxels.
    • es generen amb càmeres de fotos, escànner...
    • es manipulen amb programes lliures com: GIMP, PHOTOSHOP ADOBE...
    - Els píxels:
    Són la unitat bàsica de una pantalla, és a dir cadascun dels quadres que composen la imatge.

    - Imatges vectorials: 
    Són imatges composades per vectors creats a partir de parelles de punts.
    • Molts programes com el Word incorporen eines de disseny vectorial o apliquen el disseny vectorial a les galeries d'imatges.
    -Característiques de les imatges:
    • La grandària: Que fa referència a la quantitat de píxels que té la imatge i normalment és mesura amb la quantitat de píxels horitzontals multiplicats per la quantitat de píxels vertical que té.
    • El pes: és el que ocupa la imatge en memòria i és mesura en Bytes o algun dels seus múltiples.
      • 1000 KB = 1MB
      • 1000 MB = 1 GB
      • 1000 GB = 1 TB
    • La profunditat del color: que fa referència al nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
    • La resolució: que és la relació entre el nombre de píxels i l’espai físic que ocupa. Es mesura, normalment, en píxels per polsada(1“=2,54cm) o ppp. Aquesta mesura està condicionada a les possibilitats del propi medi físic (una pantalla, un paper,...)

    Cal tenir present que :

    Les imatges digitals les acabem emmagatzemant i que per fer-ho hem de triar un format d’arxiu (jpg, gif, bmp,...) i un suport, un disc dur, uns DVD, un espais web, una carpeta on-line, etc.
    • JPG: és un conjunt de passos per executar una tasca o resoldre un problema, dissenyat per a comprimir imatges.
    • GIF: format per a la compressió d'arxius.
    • GIMP: és un programa de distribució lliure, adequat per a tasques com ara retoc fotogràfic o creació i disseny d'imatges. Es pot utilitzar com a simple programa de dibuix, com a programa de retoc fotogràfic professional, com a sistema de processament massiu en línia, com a dissenyador massiu d'imatges de producció, com a convertidor de formats gràfics, etc. Disponible per a Linux, Windows i Mac. 
    Per més informació: 

    Programari lliure

    Glossari:

    1. Compilar: Convertir un programa d'origen (codi font) en un programa resultant (codi executable).
    2. Codi executable: Conjunt d'instruccions en codi binari (cadenes d'uns i zeros) que només l'ordinador pot interpretar, executar i complir. 
    3. Codi font: Conjunt d'instruccions escrites en un llenguatge de programació que un sistema informàtic ha de processar per poder-les executar. 
    4. Codi font obert: Codi font al qual es pot accedir per fer-ne modificacions que permetin perfeccionar el funcionament d'un programari, o adaptar-lo a usos concrets. 
    5. Llenguatge de programació: Llenguatge artificial que permet de generar i d'expressar programes informàtics. 
    6. Open Source Initiative (OSI): és una organització sense ànim de lucre, que té com a objectiu establir una definició clara del terme “programari de codi obert”, i promoure’n l’ús. 
    7. Programa informàtic: Conjunt d'instruccions codificades i de dades, que són l'expressió completa d'un procediment executable per un sistema informàtic. 
    8. Programador: Persona que concep, escriu i verifica programes informàtics. 
    9. Programari comercial: Programes que requereixen un pagament previ per fer-ne ús i disposar d'una llicència comercial. 
    10. Programari de prova (shareware): Programari que es distribueix de forma gratuïta perquè els usuaris el puguin provar amb el compromís de pagar a l'autor/a una quantitat de diners si, passat un cert temps, decideixen comprar-lo. 
    11. Programari gratuït (freeware): Programari que es distribueix de manera gratuïta, el programador del qual conserva els drets d'autor però renuncia a cobrar-los.   
    12. Sistema informàtic: Sistema format pel conjunt dels components de maquinari i de programari, que permet el processament de dades. 
    13. SourceForge: és una de les plataformes de desenvolupament de programari lliure més dinàmiques i potents de l'actualitat. 
    14. Programari lliure (free software): El programari lliure es defineix com aquell que garanteix, simultàniament, quatre llibertats:
    • La llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
    • La llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
    • La llibertat de redistribuir-lo a tercers.
    • La llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficiï tota la comunitat. 
    Aspectes positius del programari lliure:

    Beneficis del codi obert
    • Obertura: principal benefici que permet obtenir la resta dels beneficis llistats a continuació, la majoria dels quals serien irrealitzables amb codi tancat.
    • Transparència: la qualitat del codi està a la vista de qui la vulgui controlar.
    • Seguretat: impossibilitat d’amagar secretament eines d’espionatge, codi maliciós en general. 
    • Aprenentatge: per complex que sigui un programa, els aprenents de bruixot poden repassar el seu codi i formar-se amb ell. 
    • Herència cultural: tot el codi disponible passa a formar part dels recursos públics de què disposa la Humanitat.
    Beneficis de la llibertat d’ús del programari
    • Legalitat
    • Universalitat
    • Testeig: més gent pot fer proves des de les primeres fases de desenvolupament, per la qual cosa el programari resultant és més consistent.
    • Avaluació: facilitat per a provar diversos programes sense restriccions abans de fer una elecció. 
    • Personalització: possibilitat d’adaptar el programari a les nostres necessitats amb recursos propis.
    • Localització: possibilitat de traduir el programari al nostre idioma.
    •  Inversió local: possibilitat de contractar desenvolupaments en el propi entorn i fomentar la indústria local.
    •  Col·laboració oberta entre desenvolupadors: qualsevol pot aportar millores utilitzant sistemes de control de versions que eviten el caos improductiu.
    •  Col·laboració entre usuaris i desenvolupadors: les propostes de millora dels usuaris poden ser dutes a la pràctica per desenvolupadors voluntaris i els propis usuaris.
    • Descentralització: equips de desenvolupadors poden centrar-se en mòduls o parts concretes del programa, treballant en paral·lel amb altres equips dedicats en altres mòduls.
    • Reciclatge: fragments de codi d’un programa poden ser reutilitzats per a altres programes.
    • Continuïtat: si un programa és abandonat pels seus desenvolupadors inicials, uns altres poden reprendre el treball.
    • Desvinculació: qualsevol pot optar per iniciar una nova branca de desenvolupament d’un programa si ho estima convenient, com qui deixa de visitar un bar per a muntar el seu propi.
    • Comunitat: totes aquestes dinàmiques propicien la creació de comunitats generalment obertes, força horitzontals i regulades per una meritocràcia benigna, on les poques jerarquies s’estableixen dinàmicament en base a la participació i el grau de reconeixement obingut per cada membre per part dels seus companys.
    Beneficis de la llibertat de distribució del programari
    • Disponibilitat
    • Disseminació: petits distribuïdors sense ànim de lucre poden dur el programari allà on els principals canals no volen o no poden arribar, per exemple llocs sense Internet.
    • Preu: la possibilitat de distribuir el programari gratuïtament elimina el risc de preus abusius.

    dissabte, 22 d’octubre del 2011

    La composició del text

    Planificar = Reflexionar:
    1. Anàlisi situació comunicativa ( a qui, què, per què, com)
    2. Recollida informació
    3. Selecció i ordenació informació
    Redactar = Transformar les idees a text oral/escrit:
    1. Estructura (introducció, desenvolupament, desenllaç)
    2. Paràgraf (conté 1 sola idea principal que la posarem al desenvolupament)
    Revisar = Examinar 
    1. Qüestions de forma ( competència lingüística...)
    2. Qüestions de contingut ( precisió, estil, coherència...)